Skicka på arbetstid?

av | 2023-03-15 | Arbetsmarknad, Chefsskap, Gentelligens, Ledarskap

Möjligt jag missat att det finns eller eventuellt nyligen lanserats en funktion i Outlook som heter – typ – skicka på arbetstid. Om jag gjort det kan det säkert härröra sig till min generationstillhörighet. För även om det (hos andra) finns dubier om mitt självvalda Generation X varande spelar det nog inte stor roll om jag räknas in som boomer. Jag, eller skall jag då säga, vi som har skickat e-post i tid och otid. Efter att ha jobbat undan på kvällen eller på söndagen har jag sannolikt bidragit till att millenniumgenerations-kollegor betrakta mig som en galen workaholic eller Kejsare Palpatine mörkaste e-post furste. De har trott att jag medvetet spelat ut dem mot varandra, fått dem att behöva ge upp ledighet och funderat på min lämplighet i största allmänhet. Problemet är väl att jag eller vi känt oss duktiga och nöjda när vi rensat bordet, bockat av från to-do listan och inte funderat mycket mer än så. Helt i enlighet med våra generations typiska beteenden.

Nu när Microsoft bestämt sig för att göra en gentelligent insats i Outlook för allas bästa känns det redan för sent. Självklart har jag lärt mig genom åren baserat på feedback, eller om ni så vill kritik, att inte helt utan att förstå problemet med att skicka ut en batch viktiga e-mail klockan 22.30. Vad jag kanske inte förstått är att just (enkla) saker som detta är en del av att vara gentelligent. Varför är då detta sent eller för sent för Outlook? Det stavas Z, generation Z såklart. För lika uppstyrda som många millennials är om vad som är arbetstid eller inte arbetstid verkar generation Z ha inställningen att jobba, det gör man lite när som. Och maila? Det gör de som vi betraktade post, alltså att skicka något i kuvert med porto. När det är något viktigt eller det är till någon okänd. Allt görs i chatten eller snarare i många chattar. Dessutom verkar det inte finnas någon begränsning. Det chattas på kvällar, helger och inte sällan från semestern.

Låt oss nu inte missa chansen att göra detta till något bra när Z medarbetarna tagit täten till något som, handen på hjärtat, vi oavsett generation längtat efter. Dynamiskt, snabbt och inga till brädden fyllda inboxar som är svåra att hantera är bara några av fördelarna.

Tipsa gärna oss som gör Gentelligentpodden om hur vi skall ta vara på det bästa av att använda chatt (och andra nya sätt att kommunicera) för att bli bättre och ännu lite gentelligentare.

Hörs snart i nästa podd, PA